Belcar New Race Festival
3&4 april Mediagroup Van Dyck Belcar

Onuitgegeven plateau

De Belcar is aan zijn 7de seizoen toe. Zondag 4 april om klokslag 13 uur wordt de 51ste wedstrijd van dit Belgisch internationaal uithoudingskampioenschap op gang geschoten. En de opmars van de Mediagroup Van Dyck Belcar is blijkbaar niet te stuiten.

We schrijven 1992, de toenmalige Carglass Cup barst uit zijn voegen. Het geheel wordt te professioneel en de geëvolueerde wagens krijgen last om aan de strenge geluidsnormen van 95 decibels te voldoen. Resultaat is dat we vanaf dan twee endurancekampioenschappen krijgen. Enerzijds de Zolder Touring Cup, die tot op heden nog steeds op dezelfde leest is geschoeid. Anderzijds was er de geboorte van de Carglass Cup, die later het etiket Belcar opgekleefd krijgt en vanaf 1997 onder nationale vlag gaat varen. Nu, zes seizoenen en vijftig wedstrijden verder, is de Belcar uitgegroeid tot hét Belgisch omloop-kampioenchap.

Na ieder seizoen denken velen dat de Mediagroup Van Dyck Belcar het toppunt van zijn roem heeft bereikt. Maar telkens zien we bij het ontluiken van een nieuwe lente dat organisatoren, teams, piloten en sponsors erin slagen om de lat opnieuw hoger te leggen. De economische laagconjuctuur lijkt voorlopig geen vat te hebben op de Mediagroup Van Dyck Belcar. Tussen de 50 en 55 wagens zullen terug de startgrid bevolken. En werden we voorgaande jaren reeds verwend door mooi materiaal met competitieve piloten, dan zal 2004 de geschiedenis ingaan als het seizoen dat alles overtreft. De Mediagroup Van Dyck Belcar is momenteel één van de mooiste nationale kampioenschappen in Europa. De Mediagroup Van Dyck Belcar brengt in 2004 een ongezien plateau van wagens en piloten. Een pittige cocktail met als ingrediënten een mix van GT's, Touring Cars en Silhouets. Door bepaalde verschuivingen van piloten en de komst van ettelijke nieuwe teams en wagens wordt het dit jaar enorm moeilijk om een favoriet naar voor te schuiven. Een prachtige uitgangspositie voor het publiek, de organisatoren en de teams zelf. De Mediagroup Van Dyck Belcar wordt in 2004 ongetwijfeld een boeiend kijkstuk.

In de reglementen zijn een paar wijzigingen aangebracht. Deze spitsen zich vooral toe op de Divisie Toerisme. In de klasse TB werd de cilinderinhoud opgetrokken van 3000cc naar 3200cc. Dit vooral om het geheel goedkoper te houden. De 3l-motoren worden schaars, terwijl de preparatie van een 3,2l-krachtbron merkelijk goedkoper is.

Ook werden de Silhouets in een aparte divisie gestopt. De Silhouet is een wagen die opgebouwd is rond een buizenchassis met de look van een toerisme en hoort niet thuis in de Divisie Toerisme. Ook werden tal van technische vrijheden gegeven aan de Silhouets. De eigenaars van de wagens waren zelf vragende partij om het toenmalige New Procarreglement open te trekken en de Silhouets sneller te maken. Circuit Zolder is, als organisator van de Mediagroup Van Dyck Belcar, van mening dat de Divisie Silhouet op termijn interessant kan zijn, maar maakte met de RACB Sport toch een afspraak om daaromtrent een evaluatie te maken na drie wedstrijden. Bedoeling is om de Silhouets te situeren net achter de snelste GTB's. Afwachten maar.

Minimum vijf favorieten voor de titel

Dat de Belcarkampioen 2004 terug uit de divisie GTA zal komen is een feit, maar nooit was het favorietenlijstje zo groot. Vooral in GTA is het zéér moeilijk om een favoriet naar voor te schuiven. Drie Vipers (Kumpen/Longin, Hart/ Hezemans en Kuismanen) beschikken over de laatste evoluties en mikken alledrie op een podiumplaats. Uiteraard, en gelukkig maar, zijn ze niet de enigen die het ereschavot viseren. De Chevrolet Corvette van SRT, nu bemand door Goossens/Lamot, zal het addergebroed ongetwijfeld warme momenten bezorgen. Het team rond Patrick Selleslagh heeft reeds een jaar ervaring met de Corvette en er werd afgelopen winter flink getest. In ieder geval dook Marc Goossens reeds onder de magische 1'30" op het Zolderse asfalt.

Porsche zal terug oppositie moeten voeren. Terug-van-weggeweest PSI brengt twee biturbo's in stelling voor Bouvy/Vosse en Palttala/Van Sande. Bij AD- Sport weinig verschuivingen. Wauters/Wauters gaan van start in de versie 2003, terwijl in de atelier van AD-Sport Porsche koortsachtig gewerkt wordt aan een nieuw en krachtiger exemplaar. Ook de snelle en jonge tandem Menten/Verbergt tekenen opnieuw paraat bij Albert Vanierschot. Zeker niet te onderschatten is de RTM-Porsche waarmee Palttala vorig jaar mooie tijden op de tabellen zette, en nu bestuurd wordt door Van Der Haterd/Couwberghs. RS Racing, het nieuwe team rond Maes/Verbist/Tanghe ging bij Olaf Manthey aankloppen om de Porsche biturbo aan te kopen waarmee de Duitse tuner vorig seizoen hoge toppen scheerde. Het deels mislukte avontuur met de VW Bora TDI ligt achter de rug en de youngsters Ruben en François, bijgestaan door ex-rallyrijder Olivier Tanghe, willen de aanpassingsperiode zo kort mogelijk houden en spoedig aansluiting vinden met de top. Nog Porsches biturbo zijn er voor Schreurs/Grootaers/Verheyen, Van Dyck/Raus, Gabriël/Cracco en Meulders/Moonens/Lippens. De GTA wordt nog gesierd door andere exoten zoals de Stealth van Van Moerkerke/De Dryver, de Audi TT van Mattheus/Redant en een drietal BMW's Z3 Coupé van JMT en LVC. Klap op de vuurpijl is de inschrijving van BMW Motorsport met twee enige echte BMW's GTR voor twee of drie wedstrijden in de aanloop naar de komende 24 Uren van Francorchamps. Daarover later méér info. Tijdens het New Race Festival blijven ze echter afwezig. Een 4de en 5de Viper voor Pelle/Cook en Dubois/Wijnen behoren ook tot de potentiële deelnemers.

GTB: Aflossing van de wacht

Het verdwijnen van kleppers zoals de RTM-Porsches van Penders/Goossens en Lamot/Couwberghs heeft de GTB niet onthoofd. Nieuwe favorieten steken de kop op. Hier denken we vooral aan de Gillet Vertigo van Kuppens/Ugeux en de Porsches GT3-RS van de broertjes Thiers en het duo Lambert/Lefort. Twee ex-AD Sport-wagens zijn er nog voor Verhoeven/Döring en Vancraeynest/Dentant. Janssen/Moonen, Pino, De Laet/Vollebergh, Ceusters/Metior en Schumann/ Van Hoof maken het Porsche-rijtje compleet. Grote onbekende factor in de GTB is de komst van twee Ultima's voor Theuws/Derdaele en Qvick/Geoffrey. Deze Engelse sportwagens, door Qvick Motors voorzien van een BMW-krachtbron, zijn maar net op tijd klaargekomen maar kenden afgelopen donderdag een veelbelovende roll-out. Qvick geeft zichzelf een drietal wedstrijden de tijd om de wagen op punt te krijgen. Tijdens de tweede seizoenshelft mogen we de Ultima's zeker vooraan verwachten. Nog te verwachten, maar niet zeker voor de eerste ontmoeting, is de Mazda RX-7 van Van Herck.

Divisie Toerisme: Wie houdt G&A van de titel?

Dezelfde vraag hebben we ons ook aan de vooravond van het seizoen 2003 gesteld. Toen reden Kenis/Severich met de BMW E36 V8 alle tegenstand op een hoopje. Maar pas aan de meet worden de bloemen uitgedeeld. Severich crashte zwaar in Francorchamps, waardoor de BMW E46 V8 van Beliën/Jakobs de titel binnenreef. Uiteraard willen we Beliën Motorsport niet op voorhand in de rol van underdog dringen. De BMW kreeg afgelopen winter een afslankingskuur, er werd gewerkt aan de aërodynamica en er komt een 480 pk-sterke motor in het vooronder. Maar op papier zal het team van G&A met twee BMW's V8 voor Kenis/Severich en De Keersmaecker/Smets de te kloppen formaties zijn. Eerstgenoemden willen zelfs mee in de kop van de wedstrijd en viseren een top5 algemeen. Niet te onderschatten in TA is ook de ex-SRT Ford Mondeo, nu in handen van MSE met Peter Van Delm. André Carlier is ook terug van de partij, maar moet het voorlopig in afwachting van de V8 nog stellen met de V6 3.8l-motor. De Mercedes CLK van Deti Racing, de BMW M3 van Van Cleemputte en de Saab Viggen van VTR sluiten het rijtje.

In TB (Toerisme tot 3200cc) is het ook moeilijk om een mogelijke favoriet naar voor te schuiven. Acht BMW's tegen één Mini S3, één Volvo S40 en één Seat Leon. KS Motorsport komt terug met de supersnelle BMW Supertouring voor Leyssens/Vandermaesen (pas vanaf de 2de wedstrijd) en een tweede exemplaar voor Morlet/Moury. Een andere Supertouring is de ex TWR-Volvo S40 voor Heyman/Voet. Supersnel, maar zéér fragiel. Vrij van problemen moet deze wagen gensters kunnen slaan. Vooral omdat het hier eigenlijk over een TC (Toerisme tot 2000cc) gaat. Het reglement zegt dat indien minder dan vijf wagens in een klasse zijn ingeschreven, de overige wagens in een hogere klasse worden ondergebracht. Maar ze mogen blijven rijden in hun huidige configuratie. Wat resulteert dat de Volvo 125 kg. lichter de baan opmag dan de concurrentie. En dat kan tellen.

Ook hier is G&A aanwezig met een BMW V6 voor Steinberg/Stevens. Aangevuld met de BMW's van Moore, Beckers/Raes/Cassiers, Brother Racing, Jeuris/Werckx, Meijers en Touringkampioenen Broodcooren/De Coster mogen we ons aan een zware wedstrijd in de wedstrijd verwachten.

En uiteraard mogen we de Daikin-Mini S3 van amazones Vanina Ickx en Alexandra Van de Velde niet vergeten. De Mini, ontwikkeld in de atelier van Erik Qvick, is niet direct de makkelijkste auto van het lot, waardoor beide dames nog wat aanpassingsproblemen hebben. Maar tijdens iedere trainingssessie wordt duidelijk vooruitgang geboekt. Tenslotte is de Seat Leon Cupra van Sluys/Hopchet de grote onbekende in het gezelschap. Afwachten wat deze Spaanse bolide in zijn mars heeft.

Last but not least is er de nieuwe Divisie Silhouet. Voorlopig nog met drie wagens, maar niet de minste. MI komt aandraven met een Jaguar voor Duez/Chouvel en een Ford Mondeo voor Radermecker/Muytens/de Sordi. Eigenaardig dat de Jaguar de ex-Mondeo is van de Sordi, terwijl de Ford Mondeo een ex-Gache Silhouet is waarmee Beltoise in 2002 aan de slag was in het Frans kampioenschap. Oppositie moet komen van KS Motorsport met een ex-Lupant BMW Silhouet voor Van Bellingen/Coenen.