Zolder Touring Cup - Zondag 28 maart

Drukke werkzaamheden momenteel op Circuit Zolder. Nadat de vele tonnen zand van de MX-Grote Prijs van Vlaanderen zijn opgeruimd maakt de Limburgse omloop zich op voor de eerste wedstrijd op de autosportkalender 2004.

En traditioneel krijgen de Zolder Touring Cup en de Sprinters Cup Zolder de eer om op zondag 28 maart het autosportseizoen 2004 op gang te schieten.

De Zolder Touring Cup is en blijft een interessante en aantrekkelijke formule. De economische laagconjuctuur knaagt een beetje aan de kwantiteit, maar net zoals in de Mediagroup Van Dyck Belcar stijgt daarentegen de kwaliteit van het deelnemersveld. Eén van de sterke punten van de Zolder Touring Cup is dat alles op één dag wordt afgewerkt. Technische controle, trainingen en een wedstrijd over 4 uren. Dat de Zolder Touring Cup voor ambitieuze teams en piloten ook wel eens de springplank naar de Belcar wordt genoemd, is afgelopen winter weer nog maar eens gebleken. BRI, vorig seizoen met een Renault Clio nog in de running voor de titel in de 2-literklasse maakt dit seizoen de sprong naar de Belcar in een heuse Volvo S40 Supertourisme. Ook de regerende Touring-kampioenen Broodcooren/De Coster gaan hun titel niet verdedigen en trekken de Belcarkaart met de BMW Compact van Belgium Racing. Ze rijfden vorig seizoen de titel binnen zonder ook maar één van de zes verreden races te winnen. Dit hebben ze grotendeels te danken aan het puntenysteem. Alle manches werden door Porsches gewonnen, maar geen van hen kon in elke wedstrijd punten sprokkelen. Het feit dat er geen schrapresultaten voorzien zijn en een klasseoverwinning méér punten oplevert dan een dichte ereplaats resulteert er in dat regelmaat een extra troef is in het regionale omloopkampioenschap. De oerdegelijke BMW Compact van Belgium Racing triomfeerde vijfmaal in zijn klasse en toefde telkens in de top 5 algemeen. Alleen in de Race Promotion Night, de traditionele seizoensafsluiter over 10 uren, kregen ze hun deel van de pechkoek, maar ze sprokkelden nog voldoende punten om hun titel veilig te stellen.

Het reglement onderging tegenover voorgaande jaren geen noemenswaardige wijzigingen. Om de onderlinge waarden te nivelleren, wordt de maximale cilinderinhoud (5000cc) niet gewijzigd en zijn biturbo's uit den boze. De ZTC heeft, op de manche in Francorchamps na, steeds plaats tijdens geluidsarme weekends. Dit betekent dat de wagens niet méér dan 95 decibels mogen produceren. Daarentegen geniet het reglement wel véél vrijheden, wat ruimte geeft aan creatieve zielen. Net zoals vorig seizoen gaat het kampioenschap over zes races. Vijf wedstrijden over 240 minuten, inbegrepen de traditionele uitstap naar Francorchamps.

De zesde en laatste wedstrijd wordt verreden over 10 uren tijdens de Race Promotion Night, waarbij er dubbele punten te verdienen zijn. 25% na 3 uren, 25% na 6 uren en nog eens 50% aan de geblokte vlag. Het is momenteel nog een beetje koffiedik kijken wat het deelnemersveld betreft. Een tiental dagen voor het eerste treffen vonden reeds 32 teams de weg richting inschrijvingstafel. Dit aantal wordt de komende tien dagen ongetwijfeld nog aangezwengeld, want héél wat teams bevestigden hun aanwezigheid en voor het regionale kampioenschap kan je ook de dag van de wedstrijd zelf nog inschrijven. Wat in ieder geval duidelijk is, is dat de kwaliteit van de wagens blijft stijgen, waardoor de rondetijden ongetwijfeld weer scherper zullen worden gesteld. Vorig seizoen bewees Pieter Dubois (US-Carworld) dat hij in staat was een Porsche 996 GT3 te dempen tot minder dan 95 decibels. Dit voorbeeld wordt dit seizoen gevolgd door minimum drie teams die een 996 GT3 Supercup van stal halen. JES Competition met Van den Branden - Nelissen Grade, RTM met Van Roy/Penders en Speedlover met Verhoeven/Boden.

Aangevuld met de 993-exemplaren van AD-Sport, First Motorsport, Dehaye/Kevers, Bert Longin, Speedlover, Vetters/Peeters, Goegebuer/Van Elslander/Haverbeke enz., krijgen we terug een pak Porsches op de startgrid. Deze zullen ongetwijfeld fel weerwerk krijgen van de Marcos Mantis uit de MSE-stal, bestuurd door vader en zoon Van Samang. De broers Wauters zullen waarschijnlijk zoals gewoonlijk terug kilometers komen vreten in aanloop naar de Mediagroup Van Dyck Belcar een week later tijdens het New Race Festival. FIA GT-rijder Bert Longin zal er tijdens de eerste Meeting niet bijlopen.

Die maakt op datzelfde moment in Monza (FIA GT) zijn maidentrip in de Ferrari 575 GTC. Hopelijk maakt de bloedmooie Toyota Supra van Dexters ook terug zijn opwachting in het peloton.

In klasse 2 (Toerisme +2500cc) zullen weinigen de overgang van Broodcooren/De Coster naar de Belcar betreuren. Vooral BMW-rijders Jeuris/Werckx, Grouwels/Grouwels en Raeymaeckers/Meys zijn nu van het zwarte beest verlost. Maar met de komst van een paar nieuwkomers zoals Beckers/Van Manshoven en Quartier/Rigole belooft het terug een harde strijd te worden in deze zwaarste Toerismeklasse.

Klasse 3 (Toerisme -2500cc) werd vorig seizoen overheerst door de BMW van André Carlier, wat hem een zesde plaats algemeen opleverde in de eindstand. Met Dohet/Dillen beschikt de Brusselaar terug over een snelle tandem om de titel te verdedigen.

Klasse 4 (Toerisme -2000cc) was vorig seizoen niet alleen het drukste, maar tevens het meest bevochten kampioenschap, met de VW Golf van Van Rompuy/Buytaert en de Renaults Clio van Voet/Heyman, Fryns/Essers en Schmook/Ubeda in de hoofdrollen. Van Rompuy en Jack 'Pirelli' Buytaert verdedigen hun titel, terwijl de jongens van US Carworld Fryns/Essers zich hebben opgesplitst. Fryns deelt nu het zitje met Wijnen, terwijl Essers het kuipje deelt met Robroeks. Schmook/Ubeda tekenen ook terug paraat, terwijl de snelle Golf van Adriaenssens ook terug van de partij zal zijn. Verder nog een aantal Golfjes en Meganes van ondermeer de familie Vande Casteele.

Sprinters Cup Zolder

Het huwelijk tussen de Sprinters en de Historics mag als geslaagd worden beschouwd. Door de bloedarmoede waarmee de Sprinters Cup Zolder voorheen kampte en het feit dat het kampioenschap voor de organisator niet meer rendabel was, moest er aan een oplossing worden gesleuteld. Uiteraard wou Circuit Zolder zijn ideale instapklasse (toegankelijk vanaf 16 jaar) niet laten vallen. Het feit dat de Historic-rijders op dat moment op zoek waren naar een oplossing om via de VAS (Vlaamse Autosportfederatie) een regionaal kampioenschap op poten te zetten, maakte van hen een vragende partij. Door ze samen te laten rijden met de Sprinters Cup Zolder bleken ineens beide problemen opgelost. Jong en oud konden broederlijk naast elkaar elk hun eigen kampioenschap rijden, terwijl er in de paddock steeds een nostalgisch en vriendschappelijk sfeertje hing.

Iedereen is ervan overtuigd dat dit voor herhaling vatbaar is. Bij de Sprinters plaatste de Nederlander Van Der Sluys vorig seizoen bij de eindafrekening zijn Honda CRX op het hoogste ereschavot, maar hij werd daarbij geholpen door een zieke Tony Kevers die noodgedwongen verstek moest laten tijdens de laatste meeting. Hopelijk zien we die twee, en de rest van het 20-koppig Sprintersveld terug komende zondag. Ook niets dan lovende woorden bij de Historics waar John Vandevenne zijn TVR naar de eindoverwinning loodste. Vanuit Bravo-kringen vernamen we dat de interesse in de Sprinters Cup Zolder nog toeneemt, wat we uiteraard alleen maar kunnen toejuichen. Ook hier zullen minimum een 20-tal oudjes present tekenen. In tegenstelling met de Zolder Touring Cup maakt de Sprinters Cup Zolder niet de verplaatsing naar Francorchamps wegens een te drukke timing.

KALENDER ZOLDER TOURING CUP & SPRINTERS CUP ZOLDER

DONDERDAG 25/03 TRAININGSVOORMIDDAG 09u00 - 12u00

ZONDAG 28/03 ZTC&SCZ ZOLDER

ZONDAG 02/05 ZTC&SCZ ZOLDER

ZONDAG 11/07 ZTC&SCZ ZOLDER

ZATERDAG 14/08 ZTC&SCZ ZOLDER

ZATERDAG 02/10 ZTC FRANCORCHAMPS

ZATERDAG 13/11 ZTC&SCZ ZOLDER RACE PROMOTION NIGHT

Timing zondag 28 maart

10u05 - 10u35 Training Sprinters Cup Zolder
10u45 - 11u45 Training Zolder Touring Cup
13u00 - 13u25 Wedstrijd SCZ: 12 ronden
13u50 - 17u50 Wedstrijd ZTC: Max. 4 uren